Beleeftuin

Kijktuin de Vorst Hof
een festival van kleuren en vormen

Beleeftuin

In de tuin is heel wat te beleven. Alle zintuigen spelen een rol in onze tuin. Het is een plek om te zien, voelen, ruiken en proeven. Om te mijmeren en inspiratie op te doen. Ook ontmoeten we allerlei dieren: bijen, libelles en andere insecten, kikkers, salamanders, vogels, egels, vleermuizen.

ZIEN:

Schilderen met planten

Het belangrijkste zintuig in de tuin is natuurlijk “zien”. Kleuren en vormen zijn uiteraard van belang in onze tuin. Maar het mooiste mooi beeld ontstaat, wanneer de kleuren contrasteren. Een plant kan mooi zijn, maar een compositie met andere planten, kan een beeld fantastisch maken. In deze tuin zijn contrasterende kleurencombinaties te zien. Soms toevallig ontstaan, soms door te “schilderen” met planten. Bijvoorbeeld lila met bruin of groen-geel met lila.

Pijlen met kogels

Naast kleurcontrast is er sprake van vormcontrast. De kogeldistel in combinatie met Veronicastrum is hiervan een heel mooi voorbeeld, de pijlen in combinatie met kogels. Ook een mooi vormcontrast geeft de Thalictrum gecombineerd met venkel (Foelnicum Vulgaris), foto rechts boven.

De Iris omarmt overpeinzingen

Het buitenaardse uiterlijk van de Iris maakt nog meer indruk in hemels blauw.

Een planeet gevangen in een groen heelal

De Allium wordt gevormd door vele kleine bloemen, die samen een bol maken. Een blauw, paarse planeet gevangen in een groen heelal. Welke bloem is beter geschikt als symbool voor onze of vreemde werelden dan de bolvormige Allium.

VOELEN:

Vettig aanvoelende wasbloem

De Kirengshoma, de Japanse wasbloem, voelt echt aan als was. Het is heerlijk om de vettig aanvoelende wasbloem van de Kirengshoma tussen je vingertoppen te wrijven. Zachte haren zijn aangenaam om aan te raken. Wie eenmaal een Stachys, de ezelsoor, heeft gevoeld, begrijpt voor altijd waarom het zo heet. Lampenpoetsersgras heeft zachte borsteltjes.

RUIKEN:

Cimicifuga “Queen of Sheba” de onbetwiste reuktopper

Basilicum, venkel, citroenmunt zijn geurplanten in deze tuin. Geur komt bij sommige planten pas vrij als ze worden aangeraakt. Afrikaantjes geven bij aanraking voor sommigen een heerlijke geur, met herinneringen aan vroeger. Anderen vinden het geen prettige geur. De donkerbruine Cosmos Antrosanguinee geurt naar chocolade. De vlinderstruik ruikt heerlijk bij warm weer. De onbetwiste reuktopper in onze tuin is de Cimicifuga “Queen of Sheba”. In de herfst verspreidt deze plant een heerlijke zoete geur in de ruime omgeving van de plant.

PROEVEN:

Oost Indische Kers heeft een zoet peperige smaak

Eetbare bloemen en planten zijn er in talrijke mate, zoals salvia’s, afrikaantjes, rozen, dropplant, phlox en allium. Een van de bekendste eetbare bloem is wel de Oost Indische Kers, met een zoet peperige smaak. Het is heerlijk tijdens een wandeling door de tuin een bloem van de Oost Indische Kers te versmaden.

DIEREN:

Egels paren met veel lawaai. Van genot of door de pijnlijke stekels?

Wandelend door een bloemrijk decor kom je allerlei dieren tegen. Vogels, egels, slakken, kikkers, salamanders en insecten zoals bijen, vlinders, libelles etc.. De een is wat meer welkom dan de ander. Het rondfladderen van de vlinders is prachtig, maar als rups kunnen ze wel je plant opeten. Egels hebben een erg onaangename geur en maken veel lawaai bij het paren. Waarom? Van genot of omdat de stekels prikken? Maar ze zijn wel nuttig voor de tuinliefhebber, want ze eten slakken. Groene kikkers maken met hun gekwaak een zwoele zomeravond compleet. Buren waarderen het ‘s-nachts soms minder.

Dit is genieten

Het is helemaal stil in de tuin, schemerend en de warmte zindert nog na. Vleermuizen scheren over je hoofd achter muggen en motjes aan. Bloemen geuren volop. Dit is genieten.

de sterren fonkelen zacht, dit wordt een hele mooie nacht

Libelle in trouwjurk

De  groene kikker heeft exact dezelfde kleur als het kroos. De libelle beleeft haar belangrijkste dag in haar trouwjurk. De vlinder slurpt met zijn tong de nectar op en vliegt van bloem tot bloem.

het vliegje blijft hangen, een spin wacht om voorbijgangers te vangen, een bij in een lelie gevangen